liczby rzeczywiste
pinki: Jak to ładnie zapisać by obliczyć?
1 − 13 + 19 − 127 + 181.....
13 lis 15:04
Gray: To jest ładnie zapisane: suma szeregu geometrycznego o ilorazie q=−1/3 i a1 = 1.
13 lis 15:06
J :
...mozna też użyć duże U zamiast u ..
13 lis 15:07
Gray: Bardzo słuszna uwaga... Chyba nie zrozumiałem treści...
13 lis 15:09
pinki: Skąd mam wiedzieć jaki jest wynik nie wiedząc ile jest an?
13 lis 15:10
J :
..bez ładnego zapisu , widać ... nie da się obliczyć...
13 lis 15:11
J :
an = a1*qn−1 ...
13 lis 15:11
J :
... ale ta wiedza jest tutaj zbędna ...
13 lis 15:12
pinki: jak sie nie da jak musze?
13 lis 15:12
Gray: A te kropeczki na końcu (całkiem ładne) co oznaczały?
13 lis 15:13
J :
..wydaje mi się ,że ten ciąg nigdy się nie kończy...
13 lis 15:15
Gray: Idę coś zjeść...
| | 1 | | 1 | | 1 | | a1 | | 1 | | 3 | |
1− |
| + |
| − |
| +... = |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 27 | | 1−q | | 1+1/3 | | 4 | |
13 lis 15:15