nierówność logarytmiczna
peper: log3 x + log23 x +log33 x +... <1
15 lis 21:25
Aza:
Pomogę
15 lis 21:40
peper: wychodzi mi zły przedział , byłbym wdzięczny , będe wiedział w którym momencie sie pomyliłem ..
15 lis 21:41
Aza:
Po pierwsze zaczynamy od założenia: x >0
lewa strona nierówności jest sumą ciągu geometrycznego zbieżnego
a
1= log
3x q = log
3x i I qI <1 −−− by ciąg był zbieżny
wówczas przy takich założeniach:
rozpatrujemy założenie: x >0 i I log
3xI< 1 => log
3x <1 i log
3x> −1
to: x>0 i x< 3 i x> −
13
wybierając cz. wspólną mamy :
założ:
x€(0, 3)
teraz do "dzieła"
| | log3x−1+log3x | |
|
| <0
|
| | 1 −log3x | |
zamieniamy na postać iloczynową:
(2log
3x −1)(1 −log
3x) <0
podstawiając za log
3x = t
( 2t −1)(1 −t) <0 => t= u{1}{2] v t = 1 −−− miejsca zerowe
log
3x =
12 => x =
√3 v log
3x = 1 => x = 3 −−− odrzucamy
więc x€( −∞,
√3)
uwzględniając załozenie: mamy:
x€( 0,
√3)
odp: rozawiązanim tej nierówności jest:
x€(0,√3)
15 lis 21:56
Aza:
Czy teraz się zgadza z odpowiedzią ?
15 lis 21:57
Aza:
poprawiam chochlika: t = 12 v t = 1
15 lis 21:58
peper: właśnie w tym problem że przedział jest x∊ (1/3 , √3 )
15 lis 21:59
Aza:
zaraz, ..... jeszcze raz sprawdzę
15 lis 22:07
Aza:
Widzę błąd ( chochlika) : .... i taki wynik będzie

tak to jest, jak się pisze i patrzy w monitor

tam gdzie napisałam założenia:
x>0 i x <3 i x >
13
powinnam napisać : cz. wspólna , czyli założenie
x€( 13,3)
a napisałam pomyłkowo x€( 0,3) −−−−−− i tu jest ten chochlik
dalej ok>
wybierzesz cz. wspólną w końcowych obliczeniach z przedziałem x€(
13, 3)
i wszystko już będzie OK
15 lis 22:14
Aza:
pomyłkowo napisałam , −13 a powinno być +13
bo log3x > −1 => x > +13
wiesz już teraz ? .... rozumiesz? ...
15 lis 22:19
peper: no faktycznie sam zauważyłem juz ze ten − byl zbędny

dziękuje za pomoc
15 lis 22:19
Aza:
15 lis 22:20
AROB: Dobry wieczór
Aza
15 lis 22:37