matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica jednostronna
axdxcx:
x
granica jednostronna funkcji
w x=0
√
|sinx|
13 lis 13:14
J :
x*
√
sin
sinx
.. myslę,ze tak... = lim
= lim
*
√
sinx
= 0
sinx
x
13 lis 13:31
Gray:
Nie ma znaczenia z której strony x→0. Tak jak
J
, tylko zamiast x napisałbym |x| i zamiast
√
sinx
powinien być
√
|sinx|
, tj.
|x|
|x|
=
√
|sinx|
→ 1 * 0=0
√
|sinx|
|sinx|
13 lis 13:37
axdxcx:
Dzięki wielkie!
13 lis 15:16