logika
logika: Rozważmy program Pr1(n) = {x := 0; y := 0; while y < 20 do y := x + 1; x := y · n od}.
Niech X(n) oznacza zbiór wszystkich wartości y osiągalnych poprzez wykonanie programu P r1(n).
Wyznacz zbiór potęgowy zbioru X(2) ∩ X(3).
Mógłby mi ktoś pomóc i wytłumaczyć jak dla debila ?
13 lis 12:37
Gray: Komputery nie myślą. więc zadanie to można rozpocząć bezmyślnie...
Spróbuj wyznaczyć X(2) i X(3).
Pr1(2) = {x := 0; y := 0; while y < 20 do y := x + 1; x := 2y od}
Co mamy? (y,x): (0,0) → (1,2) → (3,6)→(7,14)→(15,30)→STOP
Wniosek: X(2)={0,1,3,7,15}
Ty wyznacz X(3).
13 lis 12:51
logika: ok dzięki wyszło
14 lis 14:21