równanie
Archy:
| 2√x−1−1 | |
| to jest też potęga |
| 2 | |
13 lis 12:20
J :
..podstaw t = √x − 1 ... i t ≥ 0 ...
13 lis 12:24
Archy: czyli 4t−42t−1=7
no ale co teraz?
13 lis 12:26
J :
.... nie bardzo ..4t+1 − 4t − 1/2 = 7 ...
13 lis 12:28
13 lis 12:28
Archy: no tak
co dalej z tym zrobić?
13 lis 12:29
Archy: to będzie 4t*4 − 4t* −41/2=7 ?
13 lis 12:31
J :
| | 4t | |
...4t+1 = 4t*4 ... 4t − 1/2 = |
| .. |
| | 40.5 | |
13 lis 12:32
Archy: mogę to teraz pomnożyć przez 2?
13 lis 12:34
J :
..a dlaczego nie ...?
13 lis 12:35
Archy: no więc 4t*8−4t=14
13 lis 12:37
J :
.. i już jesteś w domu ....
13 lis 12:38
Archy: czyli 22t*23−22t=14
22t+3−22t=14
nie wiem co teraz
13 lis 12:39
J :
8

−

= ...
13 lis 12:42
=:=:
22t(8−1)=14 /:7
22t=2 ⇒ ...........
13 lis 12:43
Archy: 7

czyli 7*4
t=14 ?
13 lis 12:43
=:=:
13 lis 12:43
Archy: ok dziękować
13 lis 12:45