Równania liniowe z wartością bezwzględną.
TakiTam: Witam ponownie!
Chciałem się zapytać czy dobrze zrobiłem poniższe przykłady?
a) 9|x|−(4x+7)=28
9x−4x−7=28 9(−x)−(4x+7)=28
5x−7=28 −9x−4x−7=28
5x=35 / :5 −13x=35/:(−13)
x=7 x= −2 9/13
b) 4x−|7x−8|= −25
4x−(−7x−8)= −25 4x−7x+8=−25
4x+7x+8= −25 −3x= −33/

−3)
11x= −33/:11 x=11
x= −3
c) 4|x+1|=10−|2x+6|
4(−x+1)= 10−(−2x+6) 4x+4=−20x−60
−4x+4=20x−60 24x= −64/:24
−24x=−64/:(−24) x= − 2 16/24 = −2 2/3
x=2 16/24= 2 2/3
A i musze za każdym razem rozpisywać to z definicją wartości bezwzględnej czy może być tak jak
teraz?
13 lis 12:12
J :
b) źle ..
c) żle ...
13 lis 12:21
TakiTam: a jak powinno być?
13 lis 12:25
J :
b) I7x − 8I = 7x − 8 dla: 7x − 8 ≥ 0 oraz I7x − 8I = −7x + 8 dla: 7x − 8 ≤ 0 ...
c) ... w przedziałach ...
13 lis 12:30
TakiTam: Bo ja tu w książce mam rozwiązany inny przykład i wg. tego co tam pisze to powinno być tak:
b) |7x−8|= 7x−8 dla 7x−8 ≥0 oraz −7x+8<0 , 7x ≥8 oraz −7x<−8 , czyli x ≥8/7 i x<8/7
czyli:
jeśli x ≥8/7 , a jeśli x<8/7
to to
4x−(7x−8)=−25 4x−(−7x−8)= −25
4x=7x+8=−25 4x+7x+8=−25
−3x=−33 11x=−33/:11
x=11 x= −3
13 lis 12:41
J :
..drugie równaniema być: 4x − (−7x + 8) = − 25..
13 lis 12:46
TakiTam: a widze masz rację
a w c to powinno być {−2 2/3; 2 2/3}?
13 lis 12:47
J :
c ..(−∞,−1) .. <−1,3) ...<3,+∞) ..
13 lis 12:54
TakiTam: ok , dzięki wielkie za pomoc.
13 lis 12:56