Pomożecie??
Oaza: | | lim | x3 | | x3x3 | |
1) |
|
| = |
| = |
| | x→∞ | 2x3+x+1 | | 2x3x3+ xx3+1x3 | |
| | lim | x3 | | x3x2 | | x | | ∞ | |
2) |
|
| = |
| = |
| = |
| =∞ |
| | x→∞ | x2+1 | | x2x2+1x2 | | 1+1x2 | | 1 | |
| | lim | | 10x+1 | |
3) |
| (log( |
| ))  |
| | x→∞ | | x+1 | |
| | lim | | x+1 | | xx+1x | | 1+1x | |
4) |
| e |
| = |
| = |
| =1 |
| | x→∞ | | x+2 | | xx+2x | | 1+2x | |
czyli "e" jest do potęgi 1?
| | lim | x3+x+1 | |
5) |
|
| −x − mogę tutaj x za ułamkiem włąćzyć do licznika  |
| | x→∞ | x2+1 | |
| | lim | | x+x+1 | | xx+xx+1x | |
6) |
| 2 |
| = |
| |
| | x→∞ | | x+2x+3 | | xx+2x+3x | |
| | 1+1+1x | |
= |
| =2 wszystko za 2 jest w ułamku, jeżeli wychodzi mi 2 to |
| | 1+2x+3x | |
oznacza że 2 jest do potęgi 2
13 lis 11:00
J :
3) .. do czego dązy liczba logarytmowana...?
13 lis 11:06
J :
5) .. wspólny mianownik ...
13 lis 11:08
J :
6) .. ten cały ułamek, to wykładnik potęgi liczby 2 ...?
13 lis 11:09
Oaza: Dąży do nieskończoności, a w 6 tak, cały ułamek to wykładnik
13 lis 11:14
J :
| | 10x+1 | |
3) nie ... lim |
| = .... |
| | x+1 | |
13 lis 11:20
J :
6) .. popraw mianownik ...
13 lis 11:22
Oaza: | | 2 | |
W 6) wyjdzie |
| ... a 3) będzie to 10 |
| | 3 | |
13 lis 11:34
J :
OK ... zatem lim log 10 = ..?
13 lis 11:38
Oaza: 1
13 lis 11:40
J :
13 lis 11:42
Oaza: Dobrze widzę, że w 5) będzie wynik równy 0 chyba, że gdzieś się pomyliłem
13 lis 11:52
13 lis 11:54