graniastosłup
asiolka: jak wyglada graniastosłup o 10 scianach.? musze taki narysowac
13 lis 10:29
J :
.. prawidłowy ...?
13 lis 10:38
asiolka: no takie jest zadanie; Frasniastosłup ma 10 sian, narysuj taki graniastosłup i oblicz jego
krawędzie
13 lis 10:53
J :
..czyli w podstawie dowolny 10−cio kąt ... potem policz ilość jego krawedzi..
13 lis 10:57
=:=:
8−kąt w podstawie
mamy 2 podstawy i 8 ścian bocznych = 10 wszystkich ścian
i 3*8= 24 krawędzi
13 lis 12:55
Gray: Przepraszam, że się wtrącę, ale nie mogę się powstrzymać

Jak widzę pytanie w stylu "Jak wyglada graniastosłup o 10 scianach?" pierwsza odpowiedź jaka
przychodzi mi do głowy to: "Nie wygląda, bo nie ma oczu... "
13 lis 13:04
PW: A na pytanie "oblicz jego krawędzie" trzeba odpowiedzieć:
− Mogą być zupełnie dowolne (graniastosłup może być chudy i wysoki albo gruby i niski).
13 lis 13:20