wektory liniowe
Wiola: Sprawdź, czy następujące wektory są liniowo niezależne.
a) (1, 0, 3,), (2, 0 ,6) ∊ R3
b) (2, −1, 2), (1, 0, 2) ∊ R3
c) (1, 2, 3) , (1, 0, 2) ∊ R3
d) [1 2], [4 3], [1 1] ∊ M22 (ℛ)
[3 4] [2 1] [1 1]
e) (1, 2, −1,5), (2, 3, 1, 2), (2, −2, −1, −1), (1, 2, −1, −2) ∊ ℛ4
13 lis 10:27
daras: skorzystaj z definicji
13 lis 10:29
Wiola: Przynajmniej jeden przykład proszę o rozwiązanie żeby wiedzieć jak to zrobić
13 lis 10:34
Gray: v1,v2,....,vn są liniowo niezależne, jeżeli jedynym rozwiązaniem równania:
α1v1+α2v2+....+αnvn = 0
jest rozwiązanie zerowe, tj.
α1=α2=....=αn= 0.
Np. b)
α1(2,−1,2) + α2(1,0,2) = (2α1+2α2,−α1,2α1+2α2) = 0 = (0,0,0) ⇔
2α1+2α2=0
−α1=0
2α1+2α2
Rozwiązaniem tego układu jest α1=0 oraz α2=0 zatem wektory są liniowo niezależne.
Można też szybciej to rozwiązać, ale ta metoda jest najbardziej uniwersalna.
13 lis 10:59
Gray: Widzę drobną pomyłkę, ale ona nie ma wpływu na wynik: suma z lewej to (2α1+α2,−α1,2α1+2α2)
13 lis 11:00
Wiola: a możesz jeszcze z ta macierzą ?, bo nie wiem jak zacząć
13 lis 11:28
Gray: Nie karz mnie każąc mi to pisać...
Oznaczam te macierze jako A,B,C.
Piszesz: α1A+α2B+α3C = tu wymnażasz te macierz przez alfy i dodajesz wszystko siebie
otrzymując jedną macierz 2x2 = 0 = macierz 2x2 złożona z samych zer.
Porównujesz elementy stojąca na odpowiednich miejscach i masz do rozwiązania układ 4 równań z 3
niewiadomymi. Rozwiązujesz go. Jeżeli wyjdzie, że wszystkie alfy są zerami to są liniowo
niezależne, jeżeli nie to nie.
13 lis 11:33
Wiola: dodaje te 3 macierze ?
13 lis 12:16
Wiola: [6 6]
[6 6]
taka wyszła i co dalej ?
13 lis 12:24
Gray: Najpierw mnożysz przez nieznane współczynniki, potem dodajesz.
13 lis 12:43