ostrosłup, pomocy
Paulinaaaaaa1: Witam. Mam zadanie, z którym nie potrafię sobie poradzić. W ostrosłupie prawidłowym
sześciokątnym krawędź boczna długości 42cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 48
stopni. Wyznacz pole i objętość ostrosłupa z dokładnością do 0,01. Z góry dziękuję za pomoc.
13 lis 09:26
J :
... krawędź boczna wraz z promieniem okręgu opisanego na podstawie ( r = a , gdzie a to bok
podstawy) tworzy kąt 48o ... stąd oblicz r = a oraz H wysokość ostrosłupa..
13 lis 09:36
Paulinaaaaaa1: Jak mam obliczyć a?
13 lis 09:56
J :

..napisałem ... r = a r i H obliczasz z trójkąta ( rysunek )..
13 lis 10:12
Paulinaaaaaa1: Nadal nie wiem, jak. Mógłbyś to obliczyć? Mam tylko jedną daną do obliczenia z twierdzenia
Pitagorasa. Pozostałych mi brakuje.
13 lis 10:26
J :
.. a funkcje trygonometryczne ...?
13 lis 10:28
Paulinaaaaaa1: Cosinus 48 stopni?
13 lis 10:37
Paulinaaaaaa1: Cosinus 48 stopni?
13 lis 10:38
Paulinaaaaaa1: Cosinus 48 stopni?
13 lis 10:38
J :
..tablice matematyczne ....
13 lis 10:50
Paulinaaaaaa1: Wiem, to już wiem. I to później do twierdzenia Pitagorasa. Okay. Dzięki.
13 lis 11:41