Pomocy granice
lkoko: lim n→∞ ((2n+1)/(2n+3))(4n+(−1)n) obliczyć granicę tej funkcji, zaczełam od przekształcenia
tej pierwszej czesci tak zeby dało się zamienic na e do jakieś potegi ale nie wiem co zrobić z
tym −1n w tej potedze. Pomocy
13 lis 08:45
Gray: | | 2n+1 | | 2n+1 | | 2n+1 | |
( |
| )4n+(−1)n = ( |
| )4n ( |
| )(−1)n |
| | 2n+3 | | 2n+3 | | 2n+3 | |
13 lis 09:46
J :
... i tera zbadaj granice podciągów ... dla n = 2k (wyrazy parzyste) oraz dla n = 2k − 1
(wyrazy nieparzyste) ..
13 lis 09:49