płaszczyzna zespolona
floridaa: Naszkicować zbiór{z∊C: |z3|≤8 , 0≤ arg(z3)≤π/4} szczególnie w tym zadaniu chodzi mi o to
jak przyjmować wartości k w wzorze na argzn= n*argz + 2kπ
13 lis 00:57
Gray: arg(z
3) = 3argz + 2kπ, czyli
| | 2π | | π | | 2π | |
0≤3argz + 2kπ≤π/4 ⇔ |
| k≤ argz ≤ |
| + |
| k |
| | 3 | | 12 | | 3 | |
Teraz dobierasz takie k, aby te obszary mieściły się w okresie funkcji arg, tj. [0,2π), aby się
nie powtarzało. Wychodzi k=0,1,2. Dla k=3 masz to samo co dla k=0...
13 lis 07:01
floridaa: a jeszcze jedno pytanie.. czemu po przeniesieniu 2kπ/3 na lewa i prawa strone dodaje sie ta
wartość do poprzednich ( tak jak w przykładzie wyżej π/12 + 2kπ/3 a nie −) a nie odejmuje ? od
czego to zależy?
13 lis 08:49
J :
| | 2π | | 2π | |
k jest liczbą całkowitą , więc: − |
| = |
| *(−1) [ k = −1 ] |
| | 3 | | 3 | |
13 lis 09:02
floridaa: w pewnych przykładach spotkałam sie że odejmuje się ta wartość a nie dodaje dlatego nie
rozumiem tego nadal

czemu akurat w tym przykladzie do obu stron dodajemy 2kπ/3
13 lis 09:21
Gray: Możesz odejmować. Ale wtedy przyjmiesz k=0,−1,−2.
Skoro k jest dowolną liczbą całkowitą to nie ma znaczenia czy napisze k czy −k.
13 lis 09:24
J :
.... bo tutaj znak wyrażnia zależy od znaku k ( dla k > 0 znak + , dla k < 0 znak −)
| 2π | | 2π | | 2π | | 2π | |
| *k = |
| dla k = 1 , ale |
| *k = − |
| dla k = − 1 .. |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
13 lis 09:24
floridaa: ok dziękuje

a jeszcze mam przykład taki : obliczyć w (i) a nastepnie znaleźć wszystkie
pierwiastki wielomianu w(z)=z
4−z
3+2z
2−z+1... i nie mam pojęcia jak zabrac sie za obliczenie
tego w(i)
13 lis 09:30
Gray: i2 = −1, zatem
w(i) = i4 − i3 +2i2 −i+1 = 1 + i −2 −i+1 = 0.
Skoro i jest pierwiastkiem tego wielomianu to −i też. Oznacza to, że wielomian w dzieli się
przez (z−i)(z+i) = z2+1. Dzieląc w przez ten wielomian otrzymasz wielomian kwadratowy − jego
zera obliczysz bez trudu przy pomocy Δ.
13 lis 09:51
floridaa: kurcze nadal nie moge narysowac tych zespolonych z przykładu który mi tłumaczyliscie
13 lis 09:51
Gray: To będzie wyglądało jak ... wiatrak z trzema ... skrzydłami (? − co ma wiatrak?)
13 lis 09:52
floridaa: no tak ale np. π<arg(z3)<3π/2.... rozpisuje to na π−2kπ/3<argz<3π/2 − 2kπ/3 , może tak być ?
13 lis 09:56
Gray:

Twoje to te obszary z kropkami.
13 lis 09:58
floridaa: a jakie k podstawiasz ?
13 lis 09:59
Gray: Nie może, nie podzieliłaś wszystkiego przez 3.
13 lis 09:59
floridaa: dobra już wiem ... dzięki wielkie ... gapa ze mnie niesamowita

jak bd miała problem jeszcze
z jakimś przykładem to sie odezwe tu mam nadzieje że pomożecie bo jutro kolokwium i musze to
ogarnąć ...
13 lis 10:01
floridaa: o a jeszcze taki przykład {z∊C: Im(z3)> Re (z3)} jak takie coś rozpisać
13 lis 10:03
Gray: z=|z|(cosα+isinα) ⇒z3=|z|3(cos3α+isin3α)
Im(z3)>Re(z3) ⇔ sin3α>cos3α
rozwiąż tę nierówność, otrzymasz α należące do pewnych przedziałów. Wybierz te, które leżą w
okresie, tj w [0,2π). I narysuj jak w poprzednik zadaniu (bo α=argz).
13 lis 10:09
floridaa: obliczyć (cos π/3− i sin π/3) 7 ?
13 lis 10:15
Gray: Możesz

Dlaczego mnie pytasz?
13 lis 10:18
floridaa: no wiem że moge ale nie potrafie xD hah już tydzień siedze nad tym wszystkim i dlatego pisze tu
na forum bo nigdzie nie moge znaleźć jakiejkolwiek pomocy ..
13 lis 10:21
Gray: ... = (cos (−π/3) + i sin (−π/3))7 = wzór de Moivre'a = (cos (−7π/3) + i sin( −7π/3)) =
= (cos (7π/3) − i sin(7π/3)) = cos( π/3) − isin( π/3) = ...
13 lis 10:46
floridaa: jeszcze wróciłabym do tej nierówności bo z nią nie mogę sobie poradzić
13 lis 10:59
Gray: sinx>cosx ⇔ x∊(π/4 + 2kπ, 5π/4 +2kπ)
Zatem
sin3α>cos3α ⇔ 3α∊(π/4 + 2kπ, 5π/4 +2kπ) ⇔ α∊(π/12 + 2kπ/3; 5π/12 +2kπ/3), k=0,1,2
13 lis 11:06
floridaa: dziękuje Ci bardzo, a skąd wzięła sie zależność że jesli sinx>cosx⇔ x∊(π/4+2kπ, 5π/4+2kπ) ?
13 lis 11:11
Gray: Narysuj te dwie funkcje w jednym układzie współrzędnych i zobacz kiedy sin jest nad cos.
13 lis 11:18
floridaa: dziękuje Ci bardzo za wszystkie odpowiedzi i za cierpliwość
13 lis 12:13
Gray: Proszę
13 lis 12:45
floridaa: jesteś moim mistrzem
13 lis 15:48
Gray: Bądź więc moją Małgorzatą
14 lis 10:59