.
aa: witam, wytłumaczy ktos, jak dokładnie rozwiązuje sie takir równania?
x2+y2−8x−10y+28=0
13 lis 00:47
aa: chodzi oczywiście o równania okręgu
13 lis 01:03
Eta:
(x−4)2+(y−5)2=13 S(4,5) , r=√13
13 lis 01:10
aa: dziękuję, ale bardziej zalezaloby mi na tym, aby ktos wytłumaczyl/rozpisal to dlaczego akurat 4
i 5
13 lis 01:13
aa: dobra, juz ro rozumiem

dziękuję
13 lis 01:16
aa: jeszcze tylko nie wiem dlaczego promień rowna sie pierwiastek z 13, wiec jezeli ktos mógłby
wytłumaczyć
13 lis 01:29
zombi: Chodzi poniekąd o to, żeby część równania które mamy podane poskładać w sumę dwóch kwadratów z
x i y, a całą resztę przerzucić na prawą stronę. Tzn. dopisujemy sobie to co potrzebujemy,
żeby złożyć we wzór skróconego mnożenia coś z iksem (x−a)2 i coś z igrekiem (y−b)2
U nas:
x2+y2−8x−10y+28=0
Zapiszę to tak:
(x2−8x)+(y2−10y)+28=0
Widzimy, mamy część potrzebną do złożenia tj. x2−8x i y2−10y, więc dopisujemy sobie tak, żeby
nam się zwinęły te iksy i igreki w wyrażenia (x−a)2 i (y−b)2
U nas
(x2−8x+16)+(y2−10y+25)−16−25 + 28 = 0 (dopisaliśmy sobie 16 i 25 w nawiasach, ale za
nawiasami odejmujemy, żeby pozostała równość i tak zwija to nam się ładnie w:
(x−4)2+(y−5)2−13=0 ⇔ (x−4)2+(y−5)2=13, a we wzorze na równanie okręgu nasze 13 jest równe
promieniowi do kwadratu, tak więc r=√13
13 lis 01:37