szeregi
aa: zbadaj bezwzgledna i warunkowa zbieznosc szeregu:
wiem, ze nalezy zrobic tak:
| | (−1)n | | 1 | |
∑| |
| |=∑ |
| |
| | (2n+1)! | | (2n+1)! | |
podejrzewam, ze bedzie to szereg pod wartoscia bezwzgledna bedzie zbiezny, wobec tego szereg
wyjsciowy bedzie zbiezny bezwzglednie, ale niestety nie wiem jak to udowodnic... prosze o
podpowiedz
12 lis 23:17
ICSP: Kryterium D'Alemberta powinno zadziałać
12 lis 23:19
aa: edit, napisalo mi sie "nie po polskiemu": podejrzewam, ze szereg pod wartoscia bezwzgledna
bedzie zbiezny [...]
12 lis 23:19
aa: czyli bedzie:
| | 1 | | (2n+1)! | | (2n+1)! | |
lim |
| (2n+1)!= lim |
| = lim |
| =lim |
| | (2n+3)! | | (2n+3)! | | (2n+1)!(2n+2)(2n+3) | |
wobec tego szereg pod wartoscia bezwzgledna jest zbiezny,a wyjsciowy zbiezny bezwzglednie, tak?

do wiekszosci przykladow pasowalo mi kryterium porownawcze i jakos automatycznie chcialam
je tez tutaj zastosowac
12 lis 23:25
aa: *oczywiscie limn→∞
12 lis 23:26
ICSP: jak dla mnie
13 lis 00:20
Gray: "do wiekszosci przykladow pasowalo mi kryterium porownawcze i jakos automatycznie chcialam je
tez tutaj zastosowac"
Też mogło być:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≤ |
| = |
| ≤ |
| , a szereg ∑ |
| zbieżny |
| (2n+1)! | | 2n(2n+1) | | 4n2+2n | | 4n2 | | n2 | |
13 lis 07:05