zespolone
razor: Narysować zbiór:
| | z+2i | |
{z ∊ C, Im |
| = 0} |
| | iz+1 | |
| z+2i | | z−i+3i | | 1 | | 3i | | 3 | |
| = |
| = |
| + |
| = −i+ |
| = |
| i(z−i) | | i(z−i) | | i | | i(z−i) | | x+(y−1)i | |
| | 3(x−(y−1)i) | | 3x−3i(y−1) | |
−i+ |
| = −i + |
| |
| | x2+(y−1)2 | | x2+(y−1)2 | |
| | z+2i | | 3(y−1) | |
Im |
| = −1− |
| |
| | iz+1 | | x2+(y−1)2 | |
−x
2−(y−1)
2−3(y−1) = 0
x
2+y
2−2y+1+3y−3 = 0
x
2+y
2+y−2 = 0
czy to jest dobrze? nie mam odpowiedzi a wolfram inaczej pokazuje i nie mogę znaleźć błędu
12 lis 23:06
zombi: Mi tak samo wychodzi.
12 lis 23:20
Mila:
Liczyłam innym sposobem i mam Twój wynik.
Nie wiem, jak to wolfram policzył.
| z+2i | | i | | iz−2 | |
| * |
| = |
| |
| iz+1 | | i | | −z+i | |
12 lis 23:49
razor: ok, dzięki zombi i Mila
13 lis 00:01