Aza:
liczby te oznaczamy:
a, a*q, a*q
2, a*q
3 , bo tworzą ciąg geom.
a+aq+aq
2+aq
3 = 180
i aq
2 = a+36
rozwiązując ten układ równań wyznaczymy a i q , pamiętając ,że € C
a( 1+q+q
2+q
3)=180 i aq
2 −a= 36 => a(q
2−1)=36
| | q2−1 | |
U{36}{q2−1)(1+q+q2+q3)=180 /* |
|
|
| | 36 | |
q
3+q
2+q+1= 5( q
2−1)
q
2( q+1)+(q+1)= 5( q+1)(q−1) / ; (q+1), bo q≠1
q
2 +1 = 5(q−1) => q
2 −5q +6 =0 Δ= 1
√Δ=1
q= 3 v q = 2
dla q = 3 a =
363−1=
368= 4,5 −−−− odrzucamy , bo nie należy do C
dla q= 2 a =
364−1= 12 ... ok
zatem a= 12 q = 2
liczbami tymi są:
12, 24, 48, 96
spr: 12 +24 +48 +96 = 180 .. ok
48 = 12 +36 ... też ok