matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
Archy:
5*2
3
x+8
x
−2*4
1,5x
=16
12 lis 22:29
pigor:
..., np. tak:
5*2
3x
+8
x
−2*4
1,5x
= 16
⇔ 5*2
3x
+1*2
3x
−2*2
3x
= 16 ⇔ ⇔ 4*2
3x
= 16 /:4 ⇔ 2
3x
= 2
2
⇔ 3x=2 ⇔
x=
2
3
. ...
12 lis 22:33
Archy:
ok dzięki
nie wpadłbym na to
12 lis 22:35