wymierna
Kserkses: (3x+1)(9x2−3x+1) dla x=−3{3}
poprawi mi ktoś błąd/błędy?
(3*(−3√3)+1)(9 *(−3√3)2−3*(−3√3)+1)
(−3 * 3√3 + 1)(9 * 3√9 + 3*3√3 + 1)
(−3 * 3√3 + 1)(9* 3√9 + 3*3√3 + 1)
−27 * 3√3 − 9 * 3√9 − 3 * 3√3 + 9 * 3√9 + 3 * 3√3 + 1
−27 * 3√3 + 1
−3 * 3√9*3 + 1
−3 * 3√27 + 1
−3 * 3 + 1
−9+1
−8 <− wynik
12 lis 22:25
ICSP: (3x+1)(9x2 − 3x + 1) = (3x)3 + 13 = ...
12 lis 22:33
Kserkses: Aha! Fakt! Dzieki
12 lis 22:35
Kserkses: Tak więc
(3x)
3 + 1
3
(−3 *
3√3)
3 + 1
3
−27 *
3√3*3*3 + 1
−27 *
3√27 + 1
−27 * 3 + 1
−81+1 = −80
Bardzo dziękuję, powinienem od razu uprościć ten wzór
Mógłbyś/aś mi tylko bardziej wytłumaczyć, np. krok po kroku, jak zamienić nawias (9x
2−3x+1)

?
12 lis 22:41
ICSP: Nie rozumiem pytania
12 lis 22:48