Prawodopodobieństwo - liczba sześciocyfrowa
Kraterek: Spośród liczb sześciocyfrowych losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana
liczba ma tyle samo cyfr parzystych i nieparzystych.
Za nic nie chce wyjść jak w odpowiedzi
Mila:
|Ω}=9*10
5
A−Spośród liczb sześciocyfrowych losujemy liczbę , która ma tyle samo cyfr parzystych i
nieparzystych.
PXXXXX− parzysta na początku, wybór 2 miejsc dla 2 parzystych, które wybieramy na 5
2 sposobów,
na pozostałe 3 miejsca nieparzyste na 5
3 sposobów
NXXXXX− nieparzysta na poczatku na 5 sposobów , dalej podobnie
Razem
|A|=40*5
5+50*5
5=5
5*90
| | 90*55 | | 55 | | 54 | | 1 | | 5 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| *5=( |
| )4*5= |
| |
| | 9*105 | | 104 | | 104 | | 2 | | 16 | |