matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
James:
Dla jakich wartości parametru A wielomian W jest podzielny przez dwumian Q? a) W(x)= x
3
+(a
3
−1)x+2+6a Q(x)= x+2 b) W(x)=x
3
−3x
2
−3x+1 Q(x)=x−a
12 lis 22:02
Radek:
W(−2)=0
12 lis 22:23