dla jakich wartości
parametr: 1.Dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem równania jest liczba większa od 0?
(a+1)x=2x−a
2. Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a :
x+a=2x−3a
1. Wychodzi mi , że układ ma jedno rozwiązanie dla a≠1. Ale nie wiem co dalej .
2. Po przeniesieniu wiadomo , że −x+4a=0 co dalej?
12 lis 21:50
parametr: Czy w drugim chodzi o to , że cokolwiek podstawimy będzie zawsze jedno rozwiązanie?
12 lis 21:52
parametr:
12 lis 22:06
parametr:
12 lis 22:06
pigor: ..., np. tak :
1. (a+1)x=2x−a ⇔ (a+1)x−2x= −a ⇔ (a+1−2)x= −a ⇔
⇔ (a−1)x= −a i a−1≠0 ⇒ x=
−aa−1 i a≠1 i
x>0 ⇔
⇔
−aa−1>0 i a≠1 ⇔ −a(a−1) >0 i a≠1 ⇔
0<a<1 ⇔
a∊(0;1) .
12 lis 22:17
pigor: ...,
2. x+a=2x−3a ⇔ 4a=x ⇔ ⇔
x=4a − jedno i tylko jedno rozwiązanie dla
każdej wartości parametru
a∊R (innej możliwości nie ma w tym równaniu) .
12 lis 22:22
wzor: aaa

no dzięki
czyli trzeba wszystko sprowadzić do wyliczenia x i sprawdzić kiedy osiąga wartości większe od
zera
jeszcze raz dziękuję za pomoc
12 lis 22:25