matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyc x
Rafał:
log
4
x+log
4
(12−x)=2
12 lis 21:42
M:
15 wrz 06:02
M:
17 wrz 13:20
P i P :
log
4
x+log
4
(12−x)=2 x>0 oraz 12−x>0 x<12 x∊(−
∞
,12) log
4
(x(12−x) = log
4
16 x(12−x)=16 −x
2
+12x−16=0 x
2
−12x+16=0 Δ=144−64=80
√
80
=4
√
5
12−4
√
5
x
1
=
=6−2
√
5
2
12+4
√
5
x
2
=
=6+2
√
5
2
17 wrz 14:18