proszę o rozwiązanie
proszę o rozwiązanie : ile jest liczb dwudziestocyfrowych w których suma cyfr jest równa 4
nie wiem jak to liczyć
12 lis 21:27
Kacper:
4=4+0+0+...
4=3+1+0+...
4=2+2+0+0+...
4=2+1+1+0+...
4=1+1+1+1+0+...
12 lis 21:31
Mila:
Rozpisz liczbę 4 na sumy. Potem permutacje z powtórzeniami, albo kombinacje.
Spróbuj coś wymyśleć, spojrzę.
12 lis 21:31
proszę o rozwiązanie : − jest jedna 4 to jest 1 liczba
− jest jedna 3 i jedna 1 to jest 38 takich liczb 2* 19 = 38
− są dwie 2 to jest 19 liczb
nie wiem czy dobrze liczę
12 lis 22:59
Mila:
Dotąd dobrze.
12 lis 23:09
Mila:
4) przypadek rozbijamy na dwa :
4=2||+1+1+0+... lub 4) 1||+2+1+...
Dalej sam?
12 lis 23:17
proszę o rozwiązanie : są cztery 1
ale nie wiem jak to zapisać
12 lis 23:50
Mila:
5)4=1||+1+1+1+0+...
wybierasz 3 miejsca z 19 dla jedynek, na pierwszym miejscu zostaje nie ruszona.
12 lis 23:58
proszę o rozwiązanie : dziękuję bardzo
13 lis 07:53