dystrybuanta
aga: Zmienna losowa X ma dystrybuantę
| | ⎧ | 0 dla x≤−1 | |
| F(x)= | ⎨ | 1−x22 dla −1<x≤0 |
|
| | ⎩ | 1 dla x>0 | |
Narysować jej wykres oraz określić jakiego typu jest to zmienna losowa. Obliczyć
prawdopodobieństwa:
a) P(X=1)
b) P(−1 <X≤−0,5)
c)P(−1≤X<−0,5)
d) P(−2<X<1).
Prosze o pomoc zaczełam rysować ale nie wiem co zrobić z tym ułamkiem "
x22" co podtawić
za x
2...
12 lis 21:16
aga:

I nie wiem co z tym środowym równaniem zrobić....
12 lis 21:24
Gray: | | x2 | |
A jak wygląda funkcja 1− |
| ? |
| | 2 | |
12 lis 21:28
aga: Tak 1− x22 dla −1< x ≤0
12 lis 21:31
Gray: Nie pytam o wzór

, tylko o wykres − to właśnie masz tam wcisnąć...
12 lis 21:40
aga: Nie rozumiem.... Całą treść zadania napisałam powyżej, nie mam żadnych więcej danych...
mógłby Pan wytłumaczyc mi jak z tego "czegoś" mam odczytać jakie punkty mam przyjąć i narysować
na wykresie?
12 lis 21:45
aga: aaaa 1− x2 / 2 to funkcja rosnaca bedzie ale nadal nie wiem co wziąć za X żeby obliczyć
dokładny punkt
12 lis 21:47
aga: pomoze ktos
12 lis 22:28
Gray: Nie wiem jak mam Ci to wytłumaczyć: masz w tej "dziurze" na wykresie (na przedziale (−1,0)),
narysować fragment paraboli 1−x2/2. Dla x=−1 to będzie 1/2, dla x=0, będzie 1 itd... Prościej
już nie potrafię (mam jakiś problem z rysowaniem i rysunku Ci nie zrobię). Może ktoś to
narysuje...
12 lis 23:29