Równanie macierzowe
xdx: EX−1AB=(B−1A−1X)−1+C
Mógłby mi ktoś to rozpisać żeby po lewej stronie był X.
12 lis 21:03
Gray: Po pierwsze:
(B−1A−1X)−1 = X−1AB. Mamy więc
EX−1AB = X−1AB+C ⇔ (E−I)X−1AB = C , gdzie I − macierz jednostkowa
Jeżeli 1 nie jest wartością własną macierzy E, to otrzymujemy stąd
X−1AB = (E−I)−1C ⇔ X−1 = (E−I)−1C(AB)−1
i ostatecznie, o ile detC≠0,
X= ((E−I)−1C(AB)−1)−1 = ABC−1(E−I)
12 lis 21:48
xdx: Dzięki wynik się zgadza. Muszę sobie poczytać o własnościach macierzy odwrotnej bo z kilku
tutaj korzystałeś.
A jeszcze np.
(AB)−1 to jest B−1A−1 czyli ta własność jest taka sama jak przy transponowaniu
macierzy a to wszystko wynika że mnożenie macierzy nie jest przemienne.
12 lis 21:54
Gray: Nie wiem, czy pytasz o coś, czy nie

Tak, mnożenie nie jest przemienne, i tak, przy
transponowaniu i odwracaniu zmieniamy kolejność.
12 lis 21:57