Populacja
mitch: Pięć lat temu miasteczko liczyło 15000 mieszkańców. Dzisiaj wskutek szybkiego rozwoju
gospodarczego jego populacja wy nosi już 21000.Przyjmując, że populacja P zależy liniowo od
czasu t podaj wzór tej zależności. Kiedy populacja osiągnie 30000?
12 lis 21:00
mitch:
12 lis 21:25
Kacper:
Gdzie tak się ludzie szybko roz...
12 lis 21:26
Eta:
W CH R L
12 lis 21:27
Kacper:
To i tak za szybko

w ciągu 5 lat 6 tysięcy ludzi?
12 lis 21:29
pigor: ... , niech
t = ? w latach, to z warunków zadania np. tak:
P(t)= 15000+
60005(t+5) ⇔
⇔
P(t)=1200t+21000 , gdzie t ≥−5 − szukana
zależność liniowa,
zatem
P(t)=30000 ⇔ 1200t+21000=30000 ⇔ 12t=90 ⇔ 4t=30 ⇔
⇔
t=7,5 odp. Za 7,5 lat od chwili obecnej populacja m. P osiągnie 30000. ...
12 lis 21:58
pigor: ...
t=0 to u mnie chwila obecna w której P(0)= 21000...
12 lis 22:02