Prawdopodobieństwo
Edzio: ze zbioru liczb czterocyfrowych losujemy jedną liczbę. Prawdopodobieństwo wylosowania liczby,
której w zapisie wystąpi dokładnie jedna cyfra parzysta jest?
12 lis 20:42
Edzio: proszę o pomoc
12 lis 20:51
Mila:
Jakie masz propozycje?
Ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych?
12 lis 20:53
Edzio: 9000, ale dalej nie mam pomysłu
12 lis 20:53
Mila:
|Ω|=9000
A− liczba czterocyfrowa ma w zapisie dokładnie jedną cyfrę parzystą
XXXX w zapisie ma być dokładnie jedna parzysta.
1) PNNN , parzysta na pierwszym miejscu na 4 sposoby {2,4,6,8}, na pozostałych nieparzyste ze
zbioru {1,3,5,7,9} na 5*5*5 sposobów
czyli: 4*5
3=4*125=500
2)
NPNN− nieparzysta na pierwszym miejscu na 5 sposobów,
| | | |
potem | *5 −wybieramy miejsce dla parzystej, którą mozemy wybrac na 5 sposobów, dalej |
| | |
nieparzyste na 5*5 sposobów,
czyli tu mamy:
razem:
1875+500=2375
| | 2375 | | 25 | | 19 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 9000 | | | | 72 | |
Tyle w odpowiedzi?
12 lis 21:29
Eta:
Można też tak:
|Ω|=9*10*10*10=9000
| | | |
A : wybrać jedno miejsce z czterech dla liczby parzystej | *5 |
| | |
na pozostałych trzech miejscach liczby nieparzyste 5*5*5
i odjąć od tego sytuację , gdy zero na początku : 1*5*5*5
|A|=4*5*5*5*5−1*5*5*5= 2375
| | 2375 | |
P(A)= |
| = ......... |
| | 9000 | |
12 lis 21:49