równanie kwadratowe z wartością pierwiaskiem
niewiadoma: jak rozwiązać takie równanie
√x+1+√2x−3=√4+x
robię tak
√x+1+√2x−3=√4+x /2
|x+1|+2√(x+1)(2x−3)+|2x−3|=|4+x|
i co dalej nie wiem
12 lis 20:31
ICSP: 1. Nie widzę dziedziny
2. Skąd te wartości bezwzględne ?
3. Przerzuć wszystko oprócz pierwiastka na prawą stronę.
12 lis 20:42
niewiadoma: 1. bo dziedziny tutaj nie pisałem − wiem jak zrobić,
2. Podniosłem obustronnie do kwadratu
3. 2√(x+1)(2x−3)=|4+x|− |x+1|−|2x−3|, ale co dalej?
12 lis 20:45
ICSP: √a2 = |a|
ale
(√a)2 = a
12 lis 20:45
niewiadoma: czyli te wartości bezwzględne są niepotrzebne i ma być tak
2√(x+1)(2x−3)=4+x− x−1−2x+3
12 lis 20:50
Mila:
x+1≥0 i 2x−3≥0 4+x≥0⇔
Nie trzeba wartości bezwzględnych pisać,bo pod pierwiastkiem masz z założenia liczby nieujemne.
x+1+2*
√(x+1)(2x−3)+2x−3=4+x
2*
√(x+1)(2x−3)=6−2x
√(x+1)(2x−3)=3−x, 3−x≥0 ⇔3≥x
(x+1)*(2x−3)=(3−x)
2
| | 3 | |
dokończ, sprawdź, czy rozwiązania są z przedziału < |
| ,3> |
| | 2 | |
12 lis 20:50
niewiadoma: ok dziękuje już wszystko wiem
12 lis 21:02
Mila:

Dobrze.
12 lis 21:11