funkcje
Dusia: naszkicuj wykres funkcji która spełnia nastepujące trzy warunki:
*ma dokładnie 2 miejsca zerowe x=−1 i x=5
*wartości dodatnie przyjmuje dla argumentów większych od −1 i jednocześnie mniejszych od 5
*wartości ujemne przyjmuje dla argumentów mniejszych od −1 oraz dla argumentów większych od 5
15 lis 20:40
ula: słuchaj to jest zwykla parabola, ramiona do dołu
15 lis 23:41
Godzio:

trzeba wyznaczyć wierzchołek:
wiemy że ma 2 Mz
czyli piszemy postać kanoniczną
y=−a(x+1)(x−5) wymnażamy (a jest ujemne)
y=−a(x
2−5x+x−5)
y=−ax
2+4ax−5a
a=−a
b=4a
c=−5a
Δ=16a
2−20a
2=−4a
2
2a=−4a+4a
2
6a=4a
2
6=4a
a=1,5
obliczamy współrzędne wierzchołka:
| | −Δ | | 4a2 | | 9 | |
yw= |
| = |
| = |
| =1,5
|
| | −4a | | −4a | | −6 | |
Mam nadzieję że jest to poprawnie rozwiązane
16 lis 00:06
16 lis 00:06
Godzio: | | −Δ | | 4a2 | | 9 | |
yw= |
| = |
| = |
| =1,5 |
| | 4a | | 4a | | 6 | |
16 lis 00:09
Miś:
Wcale nie musi to być parabola
To może być
f(x) = (x + 1)(x − 5) * g(x) gdzie g(x) > 0 dla każdego x
np:
f(x) = (x + 1)(x − 5) * (x + 2)2
f(x) = (x + 1)(x − 5) * (sin(x) +1,5)
16 lis 00:19