Wskaż prosta równoległą
Cris: Dana jest prosta o równaniu 2x−y+3=0
Wskaż równanie prostej równoległej do niej.
A.2x−y+1=0
b.2x+2y−2=0
c.4x−2y+3=0
d.y=x+3
Wybrałem odpowiedź C.
Dobrze?
12 lis 20:14
Gray:
12 lis 20:26
Janek191:
2 x − y + 3 = 0 ⇒ y = 2 x + 3
a1 = 2
Warunek II a1 = a2
12 lis 20:28
Cris: czyli dobrze tak? Odpowiedź C, tak?
12 lis 20:31
Cris: Podbijam
12 lis 21:04
12 lis 21:05
pigor: ... ale ja widzę nie tylko C, bo także A
12 lis 21:11
Cris: Czyli prosta równoległa to 2x−y+1=0. Odpowiedź A
12 lis 21:13
Kacper:
Dwie odpowiedzi poprawne
12 lis 21:16
Cris: Ale a1=a2
A prosta ma a1−>2x a w odpowiedzi C jest 4x.
12 lis 21:19
Mila:
Dana prosta w postaci ogólnej:
k: 2x−y+3=0
Wszystkie proste postaci :
2x−y+D=0 są do niej równoległe.
C)
m: 4x−2y+3=0 to jest równanie ogólne prostej, możesz zrobic tak:
m: 4x−2y+3=0 /:2
| | 3 | |
m: 2x−y+ |
| =0 jest równoległa do prostej k. |
| | 2 | |
m||k
12 lis 21:35
Cris: Czyli A i C są obydwie odpowiedzi poprawne, więc obojętnie którą wybiore?
12 lis 21:43
Mila:
Trzeba podać obie odpowiedzi, jeśli to test wielokrotnego wyboru.
Czy dobrze zapisałeś treść?
12 lis 21:46
Cris: Tak, "wskaż równanie prostej równoleglej do niej".
Czyli w pracy na karcie odpoweidzi mogę zaznaczyć A i C
12 lis 21:53
Mila:
W zasadzie, jeśli więcej ma być prawidłowych odpowiedzi, to pisze wcześniej.
Trudno mi odpowiedzieć , bo nie wiem co to za test.
12 lis 21:59