pochodne
Edyta : oblicz pochodną : ecos(3x) ... Prosze o pomoc.
12 lis 20:08
razor: = ecos3x*(cos3x)' = ecos3x(−sin3x)*(3x)' = −3ecos3x*sin3x
12 lis 20:10
Edyta : a jeszcze takie : (3x)ln(2x)
12 lis 20:30
edyta: prosze o pomoc
12 lis 22:24
Kaś: skorzystaj z tego, że ab=eb*lna
13 lis 01:49
Gray: A znacie to?
(3x)
ln(2x)
Traktując tę funkcję jako wykładnicza tj. a
x jej pochodna to a
x lna razy pochodna funkcji
wewnętrznej (wykładnika), czyli:
| | 1 | |
(3x)ln(2x) ln 3x * (ln(2x))' = (3x)ln(2x) ln 3x * |
| |
| | x | |
Traktując ją jako funkcję potęgową x
n jej pochodna to nx
n−1 razy pochodna funkcji wew.
(podstawy), czyli:
ln(2x)(3x)
ln(2x)−1 *3
Aby obliczyć faktyczną pochodną funkcji (3x)
ln(2x) wystarczy dodać te dwa pozornie bzdurne
rozwiązania:
| | 1 | |
[ (3x)ln(2x) ]' = (3x)ln(2x) ln 3x * |
| + ln(2x)(3x)ln(2x)−1 *3 |
| | x | |
13 lis 07:16
J :
f(x) = e
ln(3x)ln2x = e
ln2xln3x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = eln2xln3x( |
| *2*ln3x + ln2x* |
| *3) = |
| eln2xln3x(ln2x +ln3x) = |
| | 2x | | 3x | | x | |
| | 1 | |
= |
| (3x)ln2x(ln2x + ln3x) |
| | x | |
13 lis 08:27
Gray: A
J obliczył to inaczej. Na szczęście wyniki się zgadzają
13 lis 09:28
J :
.. i to najważniejsze ..

... przyznam,ze Twoja ( nieszablonowa ) metoda ... ciekawa....
13 lis 09:38
Gray: ... a Twoja wiadomo dlaczego działa

O mojej tego nie można powiedzieć...
13 lis 09:41