matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wymierne
Gruszka:
Czy mógłby ktoś przeliczyć ten przykład ... Niestety, nie mogę znaleźć błędu w swoich obliczeniach
2x
x−2
−
10x−15
2x−3
12 lis 20:02
Janek191:
Rozszerz II ułamek przez 5 i wykonaj odejmowanie
12 lis 20:05
Janek191:
2 x
5*( x − 2)
=
−
=
10 x − 15
5*( 2 x − 3)
2 x
5 x − 10
2 x − 5 x + 10
=
−
=
=
10 x − 15
10 x − 15
10 x − 15
− 3x + 10
=
10 x − 15
12 lis 20:09