Zbadać czy podany ciąg jest ograniczony z dołu, z góy
diab: Zbadać czy podany ciąg jest ograniczony z dołu, z góy
an=2+cos n/3−2sin n
Mam taki problem z tym, że po prostu nie mogę zrozumieć na jakiej zasadzie to się rozwiązuje
12 lis 19:56
diab: mam skorzystać z wartości granicznych dla sinusa i cosinusa? ale jak to dalej rozpisać
12 lis 20:26
Gray: | 2+cosn | | 2+1 | |
| ≤ maksymalizuję licznik ≤ |
| ≤ minimalizuję mianownik ≤ |
| 3−2sinn | | 3−2sinn | |
Od dołu ograniczamy odwrotnie, tj. minimalizujemy licznik i maksymalizujemy mianownik.
12 lis 20:31
diab: czyli poleci to tak? U (2−1)(3+2sin n) ≥ 1/5 ?
12 lis 20:34
diab: tam miał być ułamek, ale coś nie pykło
12 lis 20:35
diab: Jeszcze mam małe pytanko

Przykład a
n=p(n+8)−p(n+3) tutaj górna granica to będzie a1?
bo wyszło mi że n+8−n−3/p(n+8)+p(n+3)=5/p(n+8)+p(n+3)
tam gdzie p to piewiastek
12 lis 21:35
Gray: Do godz. 20:34 − tak.
Do godz. 21:35 − tak.
Nawiasy mają być {} a nie () − i przy U i przy p.
12 lis 21:38
diab: Czyli zapis z 21:35 jest prawidłowy

Dziękuje, bo jeszcze słabo się tutaj orientuje w
obsłudze znaków matematycznych.
jeszcze mam takie ostatnie pytanie, kto pyta nie błądzi

a
n=1−
√n
to już na oko widać, że dolna granica będzie na −
∞ ale jak to zapisać?
12 lis 21:45