Geometria analityczna
Analiza: Punkty A(5, 1) oraz B(1, 5) są symetryczne względem prostej k. Prosta k ma równanie:
Prawidłowa odpowiedź: x − y = 0
Co to za czary? Jak? Na podstawie?
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak do tego dojść?
Tak samo z zadaniem:
Odległość punktu A(a, −3) od prostej y = x jest równa √2. Wskaż zdanie prawdziwe:
(Odnosi się do ilości liczb a spełniających warunki zadania)
Poprawna odpowiedź:
Istnieją dwie liczby a1 i a2, spełniające warunki zadania, które są rozwiązaniami równania
a2+6a+5=0
12 lis 19:41
Janek191:

A = ( 5; 1) B = ( 1; 5)
Wyznaczamy prostą AB
| | y2 − y1 | | 5 − 1 | |
a = |
| = |
| = − 1 |
| | x2 − x1 | | 1 − 5 | |
y − y
1 = a*( x − x
1)
y − 1 = − 1*( x − 5)
y − 1 = − x + 5
y = − x + 6
==========
S − środek odcinka AB
S = (3; 3)
k − symetralna odcinka AB czyli jest do niego prostopadła i przechodzi przez jego środek:
y = x + b
3 = 3 + b
b = 0
więc
y = x
Odp.
x − y = 0
=======
12 lis 19:52
Janek191:
z.2
y = x
x − y + 0 = 0
A = ( a ; − 3) d =
√2
Korzystamy z wzoru na odległość punktu od prostej :
| | I A xo + B y0 + C I | |
d = |
| P = ( x0; y0} |
| | √A2 + B2 | |
Po podstawieniu danych otrzymamy
| | I 1*a + (−1)*(−3) + 0 I | |
|
| = √2 |
| | √ 12 + (−1)2 | |
I a + 3 I = 2
a = − 5 lub a = − 1
−−−−−−−−−−−−
spr.
a
2 + 6 a + 5 = 0
( a + 5)*( a + 1) = 0
a
1 = − 5 oraz a
2 = − 1
=========================
12 lis 20:00
Analiza: Okej, dzięki, zajarzyłem. Problem w tym, że nie wiedziałem o istnieniu tego wzoru na odległość
punktu od prostej, a na tej stronie widnieje on w materiale dla rozszerzenia, natomiast
znalazłem go w moim podręczniku dla podstawy.
12 lis 20:09
Analiza: A nie, jednak dalej nie wiem, bo na podstawie nie ma wartości bezwzględnej i nie wiem jak
obliczyć | a + 3 | = 2 No geniusz współczesnej edukacji, dać wzór, gdzie jest element, którego
nie ma na podstawie.
12 lis 20:18
Janek191:
Wartość bezwzględna była w VI klasie szkoły podstawowej w latach osiemdziesiątych
12 lis 20:21
Janek191:
I a + 3 I = 2
a można odgadnąć
I − 1 + 3 I = I 2 I = 2
I − 5 + 3 I = I − 2 I = 2
12 lis 20:23