Chłodnica zawiera 3 litry 40% roztworu
**z: Chłodnica zawiera 3 litry 40% roztworu płynu borygo w wodzie. Pan Michał chce zwiększyć
stężenie płynu w chłodnicy d0 60%. Ile roztwory należy spuścić z chłodnicy i zastąpić czystym
płynem borygo, aby osiągnąć ten cel?
Kompletnie nie wiem, jak się za to zabrać, co oznaczyć za niewiadomą, jakie równanie ułożyć
12 lis 19:35
12 lis 19:42
Janek191:
x = 0,375
12 lis 19:43
**z: Dlaczego tak? Co będzie tu x?
12 lis 19:58
Janek191:
x − ilość dolanego czystego borygo i równocześnie ilość odlanego 40% roztworu borygo.
12 lis 20:04
Janek191:
Najpierw odlewamy 40% roztwór, a następnie uzupełniamy 100% borygo.
12 lis 20:13
pigor: ..., a nie jest to tak

:
po odlaniu (dolaniu)
?=x l roztworu 40% (x l 100% płynu) mamy
równanie
40%(3−x)+100%x = 60%*3 /:20% ⇔ 2(3−x)+5x = 3*3 ⇔
⇔ 6−2x+5x = 9 ⇔ 3x = 3 ⇔
x=1 litr należy spuścić/dolać . ...
12 lis 21:00