Dałem sobie taki przykład i teraz pytanie, czy dobrze zrobiłem?
Revo: reszta z dzielenia liczby x przez 8 jest rowna 3 to jaka będzie reszta z dzielenia liczby x (do
3) przez 8? x=8k+3 i teraz trzeba x do 3, więc
x3=(8k+3)(8k+3)(8k+3)=x3=64k2+24k+24k+9=(64k2+48k+9)(8k+3)=512k3+192k^
2+384k2+144k+72k+27 czyli reszta 27
12 lis 19:23
Janek191:
27 = 24 + 3
więc r = 3
12 lis 19:33
Revo: reszta z dzielenia liczby x przez 6 jest rowna 3 to jaka będzie reszta z dzielenia liczby x (do
2) przez 6
czyli moge tak? 9/6 reszty 3 92=81 81/6=78 i reszty 3 czyli
r=3?
12 lis 19:49