średnia
bear: Urządzenie 1 wykonuje pewną pracę w ciągu 40 godzin, a urządzenie 2 w ciągu 60 godzin. W jakim
czasie wykonają tę pracę oba urządzenia pracując jednocześnie?
Z jakiej średniej tutaj skorzystać? A jeśli już robić bez średniej to jak to rozwiązać?
12 lis 19:11
Janek191:
| | 1 | | t1*t2 | |
t = |
| = |
| = 24 |
| | | | t1 + t2 | |
t = 24 h
========
12 lis 19:22
jakubby: x − ilosc pracy wykonanej w ciagu godziny przez urzadzenie 1
y− ilosc pracy wykonanej w ciagu godziny przez urzadzenie 2
z− liczba godzin wspolnej pracy urządzeń 1 i 2
"1" − "ilosc" pewnej pracy
Układ równań:
40x=1
60y=1
z(x+y)=1
Rozw:
40x=60y
Tak więc:
z=24
12 lis 19:25
bear: Dzięki!
12 lis 19:33