oblicz logarytmy
ewela : oblicz log.
1. log1/2log381
rozwiąż równanie korzystając z definicji log
a) log4(3x+1)=2
b) log9log4(65−x)=1/2
12 lis 18:38
gsgsgs:
19 sty 22:46
wredulus_pospolitus:
uhu ... 'nówka sztuka − nieśmigana'
19 sty 22:48
janek191:
1.
| | 1 | |
... = log0,5 4 = − 2 , bo 34 = 81 oraz ( |
| )−2 = 22 = 4 |
| | 2 | |
20 sty 09:19
janek191:
| | 1 | |
a) log4 ( 3 x + 1) = 2 3 x + 1 > 0 ⇒ x > − |
| |
| | 3 | |
3 x + 1 = 4
2
3 x = 15
x = 5
====
b)
65 − x > 0 ⇒ x < 65
log
9 log
4 ( 65 − x) =
12
log
4 ( 65 − x) = 9
1/2 = 3
65 − x = 4
3 = 64
x = 1
====
20 sty 09:26
wredulus_pospolitus:
Janek −−− to to ma ponad 7 lat
20 sty 09:36
ite: ale wyniki się nie zmieniły : )
20 sty 10:42
janek191:
20 sty 11:15