fizyka, prad stały
michal: Zakupiono dwie spirale. Na opakowaniu jednej z nich jest napisane P1=400 W, a na drugiej
odpowiednio P2=800 , z tym, że obydwie są dostosowane do takiego samego napięcia. . Zakładamy,
że opory spirali nie zależą od temperatur.
a) Oblicvz moc każdej z tych spirali , gdyby sa polaczone szeregowo i dołączone do napięcia U
b) odpowiedz na pytania
jakie beda moce spirali w porownaniu z ich mocami nominalnymi? która ze spiral bedzie miała
teraz wieksza moc?
R1=U2/P1
R2=U2/P2
dobrze? co dalej? prosze o pomoc
12 lis 18:37
michal: nikt nic?
12 lis 19:32