równania i nierówności liniowe z parametrem
Ika : czy ktos by mogl wytłumaczyć mi jak obliczyć to równanie z parametrem

k
2x−1=x−5k
Chciałabym to zrozumieć bo jutro mam z tego kartkówkę
12 lis 18:11
Kaś: Podaj pełną treść zadania. Równania się nie oblicza.
Chcesz rozwiązać równanie? x=...?
Czy chcesz może zbadać ilość rozwiązań w zależności od parametru?
12 lis 18:17
Ika : W treści zadania pisze tylko rozwiąż równanie z parametrem k
12 lis 18:23
pigor: ...., równanie liniowe :
k2x−1 = x−5k ⇔ k
2x−x = 1−5k ⇔
(k2−1)x = 1−5k ma
| | 1−5k | |
dokładnie 1 rozwiązanie ⇔ k2−1≠0 ⇔ |k|≠1 ⇔ k∊R\{−1,1} równe x= |
| ; |
| | k2−1 | |
0 (zero) rozwiązań jest sprzeczne) dla (
k=−1 v k=1), bo wtedy 1−5k≠0
∞ wielu rozwiązań nie ma nigdy, bo k=±1 nie zeruje 1−5k . ...
12 lis 18:50
Kaś: No to..
k2x−x=−5k+1
x(k2−1)=−5k+1
i dokończ sobie, czyli wyznacz x=...
A później, jaki sobie parametr k podstawisz, takiego iksa wyznaczysz.
12 lis 18:51
Ika : Dziękuje Bardzo
12 lis 19:05