Rozłóż wielomian w na czynniki
Angie: Bardzo prosze o pomoc... jakoś nie wiem jak się do tego zabrać

w(x)= (20x
3−28x
2+8x)(x
4+6x
3+2x
2+12x)
12 lis 18:07
Janek191:
Wyłącz z I nawiasu x oraz z II nawiasu x
12 lis 18:10
Janek191:
w(x) = ... = x2*( 20 x2 − 28 x + 8)*( x2*( x + 2) + 2*( x + 2)) =
12 lis 18:12
Janek191:
Pomyłka − wpisało mi się x + 2 zamiast x + 6
12 lis 18:13
Angie: yyy... nie ogarniam drugiego nawiasu
12 lis 18:14
Janek191:
= 4 x
2*(5 x
2 −7 x + 2)*(x +2)*(x
2 +2) = 4 x
2*(x + 2)*( x
2 + 2)*5*(x −
25)*(x −1) =
= 20 x
2*( x + 2)*( x
2 + 2)*( x −
25)*( x − 1)
=====================================
bo
Δ = 49 − 4*5* 2 = 9
√Δ = 3
| | 7 − 3 | | 2 | | 7 + 3 | |
x = |
| = |
| lub x = |
| = 1 |
| | 10 | | 5 | | 10 | |
12 lis 18:18
Janek191:
= 4 x
2*(5 x
2 −7 x + 2)*(x +6)*(x
2 +2) = 4 x
2*(x + 6)*( x
2 + 2)*5*(x −
25)*(x −1) =
= 20 x
2*( x + 6)*( x
2 + 2)*( x −
25)*( x − 1)
=====================================
bo
Δ = 49 − 4*5* 2 = 9
√Δ = 3
| | 7 − 3 | | 2 | | 7 + 3 | |
x = |
| = |
| lub x = |
| = 1 |
| | 10 | | 5 | | 10 | |
12 lis 18:19
Janek191:
Ostatnia wersja powinna być poprawna
12 lis 18:21
Angie: okey, dziękuje ^^
12 lis 18:50