Oblicz granice funkcji
Marcin: e√x+1/e√x
lim x→∞
12 lis 18:01
Marcin: i 2 przyklad lim x→0 1−42x/4x−1
12 lis 18:20
Kaś: Drugi ze wzoru skróconego mnożenia, róznica kwadratów i ładnie sie skróci
12 lis 18:25
Kaś: A pierwszy.. skorzystaj z tego, że an:am=an−m. I to co dostaniesz w wykładniku przez
(czasem tak zwane) "sprzężenie". W razie czego pytaj
12 lis 18:27
Marcin: no dobra drugi mam, ale 1 dalej nie wiem jak
12 lis 18:57
Kaś: Dla uproszczenia zapisu przyjmijmy oznaczenia
√x+1=a
√x=b
ea:eb=ea−b=e(a−b)*1=e(a−b)*a+ba+b. Spróbuj podstawić, uprościć i zobaczysz co
Ci wyjdzie
12 lis 19:04
Kla: ≤≤≤≤≤≤≤≤ΔΔΔΔΔπππδδ
12 lis 19:06
Kaś: Oczywiście korzystając znów ze wzoru na różnicę kwadratów (a−b)(a+b)=a2−b2 a to przy naszych
oznaczeniach jest równe 1. Otrzymasz
e1a+b a tę granicę przy x−−>∞ juz bardzo łatwo policzysz
12 lis 19:06
Kla:

ΔΔΔΔΔΔΔΔ
12 lis 19:07
Kla: ∊∊∊∊∊∊∊
POMOCY
12 lis 19:07
Marcin: ok wychodzi e0 czyli 1, i tak jest w odpowiedziach dzieki
jeszcze jeden przyklad lim x→0 = tg 4x/8x
12 lis 19:30
Kaś: Miałeś regułę d el'hospitala?
12 lis 19:38
Marcin: nie
12 lis 19:41
Kaś: | | sinβ | |
W takim razie skorzystaj z tych dwóch rzeczy, mianowicie, że tgβ= |
| i limes gdzie |
| | cosβ | |
Jak będziesz potrzebował większej wskazówki to pisz
12 lis 19:46
Marcin: no to wiem a co z cos zrobic?
12 lis 19:48
12 lis 19:50
Kaś: I wyszło Ci? Bo za 5 minut wychodzę
12 lis 19:55
Marcin: tak wyszlo mi 1/2*cos4x czyli 1/2*1=1/2
dzieki po raz kolejny
12 lis 20:13
Kaś: a nie ma za co

przyjemność po mojej stronie
13 lis 01:38