parametr m
teodor15: Dla jakich wartosci parametru m rownanie (2m−1)x
2+4(m+1)x+m=0 ma dwa rozne pierwiastki x1 i
x2, ktore spełniają nierownośc
1x1 +
1x2 > m
prosze o pomoc
12 lis 17:25
J :
1) a ≠ 0
2) Δ > 0
3) wzory Viete'a
12 lis 17:31
teodor15: tak wiem wiem, chodzi mi tez o zweryfikowanie mojego rozwiazanie. A wiec tak: obiczam sobie
delte.
moje a=2m−1 b=4m+4 c=m i wychodzi mi (juz dosyc dziwnie na samym poczatku) że delta = 272 i ze
| | 7−√17 | | 7+√17 | |
rownanie ma 2 rozwiazania lda x1= |
| i x2= |
| . Ale nie poddaje sie i ide |
| | 4 | | 4 | |
dalej.
Przekształciłem
1x1 +
1x2> m do postaci −m
2−4m−4>0 no i tu mi wyszla delta 0 i
x
0=−2
Oprocz tego ze nie jestem pewien czy nie popelnilem błedów to nie wiem co zrobic dalej
12 lis 17:47
teodor15: up
12 lis 23:11
teodor15: up
13 lis 18:41
Tadeusz: licz tą Δ jeszcze raz −
13 lis 18:49
Tadeusz:
... a tak między nami .. to przeczytaj jeszcze 3 razy treść zadania
Aby je rozwiązać masz zaleźć ścieżkę ... ale to za mało ... idąc nią w każdej chwili masz
wiedzieć w którym punkcie się znajdujesz −
13 lis 18:55