wzór skróconego mnożenia pytanie
Ad: (3+i)z2+(1−i)z−6i=0
Δ=b2−4ac= (1−i)2−4*(3+i)*6
(1−i)2= 1−2i+1 czy 1+2i+1? Takie głupie pytanie, ale nie jestem pewny.
we wzorze jest przed 2ab minut. I tutaj tez wychodzi minus, czyli teoretycznie daje +, ale nie
jestem pewny
12 lis 17:20
Janek191:
c = − 6i
12 lis 17:21
J :
(1 − i)2 = 1 −2i + i2 = 1 −2i −1 = −2i..
12 lis 17:22
Janek191:
Δ = ( 1 − i)2 − 4*( 3 + i)*( − 6 i) = 1 − 2 i + i2 + 72 i + 24 i2 = 1 − 2 i − 1 + 72 i − 24
=
= − 24 + 70 i
12 lis 17:24
Janek191: Pomyłka
12 lis 17:29
J :
..to do mnie ..?
12 lis 17:30
Janek191:
Δ = ... = 1 − 2 i + i2 + 72 i = − 24 + 70 i = ( 5 + 7 i )2
√Δ = 5 + 7 i
12 lis 17:35
Janek191:
Nie
12 lis 17:36
Janek191:
Teraz Ad: już powinien dokończyć
12 lis 17:37
Ad: z1= 1+i
z2= −65 − 3i5
?
12 lis 17:52