funkcje
Dusia: Każdej liczbie naturalnej przypożądkujemy jej resztę z dzielenia przez 5.
a)podaj kilka argumentów oraz odpowiadające im wartości
b)podaj trzy argumenty, dla których wartość tej funkcji wynosi 2.
c)określ zbiór wartości tej funkcji
d) jakimi liczbami są miejsca zerowe funkcji.
15 lis 20:26
jamelia: Niech
f−funkcja przyporzadkowujaca kazdej liczbie naturalnej x jej reszte z dzielenia przez 5
a) x1=12
f(x1)=2
x2=1
f(x2)=1
x3=34
f(x3)=4
x4=90
f(x4)=0
x5=109
f(x5)=9
x6=55
f(x6)=0
x7=18956778
f(x7)=3
x8=66
f(x8)=1
b) np.
x=2
x=27
x=492
c) Y={0,1,2,3,4}
d) Funkcja przyjmuje wartosc 0, gdy x jest wielokrotnoscia piatki tzn. ale 0, 5, 10, 15, 20,
25, ..., czyli dla x=5*i, gdzie i=0,1,2,3,...
Uwaga: jesli do zbioru liczb naturalnych nie zaliczacie zera, to podpunkt d) powinien wygladac
tak:
d) Funkcja przyjmuje wartosc 0, gdy x jest wielokrotnoscia piatki tzn. ale 5, 10, 15, 20, 25,
..., czyli dla x=5*i, gdzie i=1,2,3,...
17 lis 11:01