Optymalizacja
LO: Prosze o rozwiązanie i w miare dokładne wytłumaczenie

prostokąt którego suma długości wszystkich boków jest równa p, obracano wokół jednego z jego
boków. Wyznacz długość a,b boków prostokąta, tak aby objętość walca była jak największa.
12 lis 16:46
Janek191:
Niech a > b
2 a + 2 b = p ⇒ 2 b = p − 2a ⇒ b = 0,5 p − a
V = π a
2*b = π a
2*( 0,5 p − a) = 0,5 π p a
2 − π a
3
Odp.
12 lis 17:12
Tadeusz:
V'=πpb−2πb
2−πb
2
V'=πb(p−3b)
V'=0 .... itd
12 lis 17:14
Janek191:
? czy były pochodne ?
12 lis 17:15
LO: Wielkie dzięki chlopaki!
12 lis 17:15
LO: były
12 lis 17:16