i myśl królu, a widzę to
np. tak:
niech a,r − wyraz 1−szy i różnica c. arytmetycznego, to
Sm=m2(a+am)=n i Sn=n2(a+an)=m i Sm+n=m+n2(a+am+n) ⇒
⇒ (*) Sm+n = m+n2 [2a+(m+n−1)r] = ? , oraz
m [2a+(m−1)r]=2n i n [2a+(n−1)r = 2m ⇔
⇔ 2am+(m2−m)r=2n i 2an+(n2−n)r = 2m /− stronami ⇔
⇔ 2a(m−n)+(m2−n2−m+n)r = 2(n−m) ⇔
⇔ 2a(m−n)+[(m−n)(m+n)−(m−n)]r = −2(m−n) /:(m−n)≠0 z treści zad. ⇔
⇔ 2a+(m+n−1) r =−2 , no to stąd i z (*) Sm+n = m+n2 * (−2) ⇒
⇒ Sm+n = − (m+n) − szukana suma m+n wyrazów ciągu. ...
co powiedzieć , bo młodym
i pięknym to już byłem, a więc ...
chciałbym być ..., no, no
| a1 + a1 + (n−1)r | ||
m= | ||
| 2 |
| a1 + a1 + (m−1)r | ||
n= | ||
| 2 |
| 2(m − n) | ||
r= | ||
| n − m |
| 2(m − n) | ||
r= | ||
| −(−n+m) |