praca kontrolna
martini: Proszę pomóżcie. Wiedząc ,że log log6 5=a i log6 2=b, Oblicz:
a)log6 10 ,
b)log6 40
c)log6 0,4
d)log36 0,8
12 lis 16:26
Janek191:
a) log6 10 = log6 ( 5*2) = log6 5 + log6 2 = a + b
12 lis 16:27
J :
a) log610 = log65 + log62 = a + b ..
12 lis 16:28
Janek191:
d)
| | 2 | | 2 | |
log36 0,4 = log62 |
| = 12 [ log6 |
| ] = 0,5*[ log6 2 − log6 5 ] = |
| | 5 | | 5 | |
= 0,5 ( b − a)
12 lis 16:30
J :
| | log6(4/5) | | 2log62 − log65 | | 2b − a | |
d) = |
| = |
| = |
| |
| | log636 | | 2 | | 2 | |
12 lis 16:31
J :
Janek191 .. w d) jest 0,8 ...
12 lis 16:33
martini: hmm ..ale to są rozwiązania tak =D ?
12 lis 16:35
Janek191:
Przepisałem z c)
12 lis 16:35
Janek191:
Przepisałem z c)

Niech sam coś zrobi na tą pracę kontrolną
12 lis 16:36
Janek191:
tę
12 lis 16:37
martini: nie wiem co do czego dokładnie

to c) nie ma ?
12 lis 16:37
J :
..nawet nie widzi,że to "gotowce"...
12 lis 16:37