it's time to learn Abstract Algebra
Saizou : Cześć, koło z algebry się zbliża więc trzeba ćwiczyć xd
Znaleźć rzędy elementów w grupie
a) Z
/16={0,1,2...14,15}
czyli z tw. Lagrane'a możliwe rzędy to 1,2,4,8,16
| | n | |
znając wzorek że rzk= |
| w grupie Z/n |
| | NWD(n,k) | |
np. liczę rząd elementu 12
NWD(16,12)=4
16=12*1+4
12=4*3=0
i tak mogę wszystkie rzędy policzyć w Z
/n
12 lis 16:22
Saizou :
x to oznacza liczby względnie pierwsze z 36
w G(Z/36)x ={1,5,7,11,13,17,19,23,25,29,31,35}
a i weźmy że jest to grupa z •36
czyli np. obliczmy rząd 13
13n=13 •13=25
133=13•25=1
czyli rz13=3
12 lis 16:33
Saizou :
w G=D5={O0,O72•k(k=1,2,3,4),Si(i=1,2,3,4,5)}
Symetrie mają rząd 2
Obroty mają rząd 5
12 lis 16:37
Saizou : a co oznacza zapis Z/2xZ/8
12 lis 16:41
Saizou :
Określić rząd elementu w GL
2(F
3)
a to nasz element:
[ 0 1 ]
[−1 0 ]
i pytanie czy tam zamiast tego −1 można wpisać 2
12 lis 16:50