zadanie z metod numerycznych, wielomian interpolacyjny newtona
demo13: Mam wzór na interpolacyjny wielomian Newtona:
L2(x)=a0+a1(x−x0)+a2(x−x0)(x−x1)
Mam wyprowadzić wzory na:
a0 = ?
a1 = ?
a2 = ?
Proszę o pomoc.
(Zadanie z metod numerycznych)
12 lis 16:14
Gray: Wiesz co to są różnice dzielone?
12 lis 18:38
demo13: Nie za bardzo.
12 lis 20:48
Gray: Powiedzmy, że interpolujesz funkcję f.
f[x
0] = f(x
0), tj. wartość funkcji f w punkcie x
0.
| | f[x1]−f[x0] | |
f[x0,x1]= |
| |
| | x1−x0 | |
| | f[x1,x2]−f[x0,x1] | |
f[x0,x1,x2]= |
| |
| | x2−x0 | |
Wówczas:
a
0 = f[x
0]
a
1 = f[x
0,x
1]
a
2 = f[x
0,x
1,x
2]
13 lis 07:26